‘Tehilim’-psalmen, van gregoriaans tot César Franck

door St. Joris Kamerkoor
Deel deze activiteit

De 150 psalmen worden tegenwoordig ingedeeld in vijf verzamelingen. Het programma volgt die indeling via een muziekhistorische reis door de tijd langs allerlei manieren van psalmzingen die zich binnen de verschillende tradities hebben ontwikkeld, zoals het katholieke gregoriaans, het Geneefse Psalter, de Anglicaanse Chant en de Lutherse dubbelkorigheid. 

Tehilim, lofzangen. Zo worden de psalmen in de Joodse traditie genoemd. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het St. Joris Kamerkoor hebben leden zelf hun favoriete psalmcomposities gekozen. Het geeft een extra persoonlijk karakter aan dit Tehilim-programma. De beroemde toonzettingen van Mendelssohn (22 en 42), Brahms (84) en Franck (150) ontbreken niet en verder worden onder meer werken van Sweelinck, Byrd, Andriessen, Howells, Kreek, Rutter en MacMillan uitgevoerd.

Om zo dicht mogelijk bij de bron te komen zingt Ken Gould, voorzanger uit een Joodse gemeente, Hebreeuwse psalmen in de oorspronkelijke vorm.

Instrumentale begeleiding is door organist Diederik Blankesteijn

Dirigent: Wouter Verhage

Dit programma stond oorspronkelijk gepland in het najaar van 2020. Toen kon het concert helaas niet doorgaan; op 12 november a.s. brengt het koor het graag alsnog.

Aanvang is 20:00 uur

Toegangsprijs € 15,00.

Locatie is de Sint-Joriskerk, Hof 1 te Amersfoort.

Meer informatie staat op www.stjoriskamerkoor.nl