Orgelwandeling door Amersfoort

Rien Donkersloot presenteert vijf orgels met literatuur en improvisaties.
Deel deze activiteit

De Culturele Commissie Sint-Joriskerk Amersfoort organiseert op zaterdag 29 april een orgelwandeling door de oude binnenstad van Amersfoort.

Rien Donkersloot presenteert vijf orgels met literatuur en improvisaties.
De wandeling begint en eindigt in de Sint-Joriskerk. Rien Donkersloot presenteert daar eerst het Metzler/Edskes-koororgel uit 1967, dat vorig jaar zijn definitieve gedaante bereikte met de plaatsing van vier extra pedaalstemmen. Vervolgens bespeelt hij het oudste orgel van de stad: het J.H.H. Bätz-orgel uit 1766 in de Lutherse Kerk.
Na de lunchpauze zijn de orgelwandelaars welkom in de boom- en kerkenrijke straat met de naam ’t Zand. Eerst brengen ze een bezoek aan de Sint-Franciscus-Xaveriuskerk, waar eveneens een Bätz-orgel staat (van J.H.H. zoon Gideon Thomas), uit 1819. In de naastgelegen Oud-Katholieke Sint-Georgiuskerk beluisteren ze een Engels orgel van August Gern uit 1872. De wandeling eindigt met een bespeling op het Naber-orgel (1844) in de Sint-Joriskerk. Als er tijd over is, mogen liefhebbers nog tot 16:30 uur het Naber-orgel bespelen.
Deelname kost 20 euro, te voldoen bij binnenkomst in de Sint-Joriskerk. De deelnemers krijgen een informatieboekje en een kop koffie. Aanmelden is verplicht, via knop 'Aanmelden'.

Het programma ziet er als volgt uit:
10.30 uur: Ontvangst met koffie
11.00 uur: Demonstratie Metzler/Edskes-koororgel, Sint-Joriskerk
12.00 uur: Demonstratie Bätz-orgel, Lutherse Kerk
12.30 uur: Pauze, lunch op eigen gelegenheid
13.30 uur: Demonstratie Bätz-orgel, Xaverius op 't Zandt
14.15 uur: Gern-orgel, Oud-Katholieke Sint-Georgiuskerk
15.00 uur: Slotconcert Naber-orgel, Sint-Joriskerk
15.30 uur: sluiting en gelegenheid het Naber-orgel te bespelen.

Kosten: 20 euro