Kleuren van de ziel

De schilderkunst van Marc Chagall
Deel deze activiteit

Marc Chagall is een fenomeen. Hij werd geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk in 1887 en groeide op in een typisch joods gezin in de sfeer van het mystieke Chassidisme. Vanuit de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten, heeft hij tot aan zijn dood geschilderd.

In deze lezing maken we, aan de hand van Chagall’s schilderijen, een tocht door het werk en leven van deze kunstenaar tussen 1887 en 1917. De periodes in Rusland, Parijs en opnieuw Rusland, tot het uitbreken van de Russische revolutie in 1917. In de tijd vanaf 1910 in Parijs hebben zijn ontmoetingen met de exponenten van de moderne schilderkunst – zoals de late Cézanne, Picasso en Matisse -, Chagall’s schilderkunst blijvend beïnvloed. 

Over de inleider: Ruud Bartlema (1944) is theoloog, met speciale belangstelling voor mystiek in het Jodendom. Hij is daarnaast beeldend kunstenaar. Hij is gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft daar regelmatig cursussen en lezingen over. Als reisleider maakte hij reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk.

Begeleiding: Ruud Bartlema, theoloog
Kosten: 5 euro