Willeke Smits concerteert in de Joriskerk

Willeke Smits is organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk in Leiden.
Deel deze activiteit

Willeke Smits geeft op woensdagavond 14 juli 2021 een concert op hoofd- en koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan werken van Sweelinck, Pachelbel, Distler, Steigleder, Böhm en Johann Sebastian Bach. Willeke Smits is organist van de Hooglandse Kerk in Leiden. Daar bespeelt ze het De Swart-Van Hagerbeer-orgel en het romantische Willis-orgel. Aanvang 20:00 uur, toegang 10 euro (inclusief koffie of thee vooraf en na afloop.) Aanmelden is niet nodig.

De Leidse organiste Willeke Smits geeft op woensdagavond 14 juli een orgelconcert op hoofd- en koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Ze speelt werken uit Renaissance en Barok en een werk uit de twintigste eeuw.

De meeste organisten die concerteren in de Joriskerk, beginnen op het koororgel en dat doet Willeke Smits ook. Ze begint met muziek van Johann Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), die in zijn tijd wereldberoemd was als organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Ze speelt van hem twee werken: Fantasie auf die manier eines echo en Dies sind die heilige zehn Gebot.

Na de Ciacona in f van de Duitse barokcomponist Johann Pachelbel (1653-1706) sluit ze de bespeling van het Metzler/Edskes-koororgel af met de Sonatina van Hugo Distler (1908-1942).

Hoewel het Naber-orgel uit 1844 dateert, is het een goed medium om barokmuziek uit te voeren. Smits laat dat horen in drie werken van Johann Ulrich Steigleder (1593-1635). Steigleder, afkomstig uit een componistenfamilie, was organist in Stuttgart en aan het hof in Württemberg. Willeke Smits speelt van hem drie delen uit zijn Tabulaturbuch: twee variaties over Dass Vatter Unser en het laatste werkje uit het boek: Die 40. und letste Variation / auff Toccata Manier.

Ze speelt vervolgens nog een keer het Vater unser im Himmelreich, maar nu in de zeer bekende en veel gespeelde bewerking van Georg Böhm (1661-1733). Böhm had veel invloed op de veertien jaar jongere Johann Sebastian Bach (1685-1750). Met die grote componist uit Leipzig besluit Smits haar concert. Ze speelt achtereenvolgens het Trio in G, BWV 1027a, het Praeludium in e BWV 548/1, de koraalbewerking Wenn wir in höchsten Nöten sein BWV 641 en tenslotte de Fuga in e BWV 548/2.

Willeke Smits is organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeer-orgel en het romantische Willis-orgel. Ook is ze de vaste begeleider van de Leidse Cantorij. Ze studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. Ze bracht diverse cd’s uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister.

Bezoekers zijn weer welkom bij het concert in de Sint-Joriskerk. Het concert begint om 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. In de kerk staan beeldschermen waarop concertbezoekers de organist kunnen zien spelen. Door de versoepelde coronaregels is aanmelden niet nodig.

Beleiding:

Aantal deelnemers: max 200 gasten

Kosten: 10 euro