Rien Donkersloot portretteert Cor Kee (1900-1997) op de orgels van de St.-Joriskerk

Rien Donkersloot, organist van de Sint-Joriskerk, geeft voorafgaand aan het concert om 19:30 uur een toelichting op het programma. De kerk is open vanaf 19.15 uur
Deel deze activiteit

Rien Donkersloot speelt zaterdag 15 februari om 20 uur orgelwerken van Cor Kee in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. www.orgelconcertenjoriskerk.nl. Toegang 10 euro (inclusief koffie / thee na afloop), tot 21 jaar vrije toegang.

Organist Rien Donkersloot laat op zaterdag 15 februari muziek van Cor Kee horen op de orgels van de Sint-Joriskerk in Amersfoort.

Cor Kee leefde op drie jaar na de hele twintigste eeuw. De Zaanse organist en componist was vitaal tot op zeer hoge leeftijd. Net zo vitaal is zijn muziek.
Kee werd in 1900 geboren in Zaandam en overleed in diezelfde plaats in 1997. Tot een paar maanden voor zijn overlijden woonde hij nog zelfstandig. Kee ging al jong op les bij de beroemde organist Jan Zwart en studeerde vervolgens aan het Amsterdamsch Conservatorium. Ondertussen werd hij organist van een aantal Doopsgezinde gemeenten in de Zaanstreek, om daarna over te stappen naar de Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam. Aan het Utrechts Conservatorium was hij lang hoofdvakdocent orgel. Ook was hij als docent improvisatie verbonden aan het internationaal orgelconcours in Haarlem.

Als componist maakte Kee een bijzondere ontwikkeling door. Onder de schuilnaam Orgelius schreef hij koraalmuziek in de stijl van zijn leermeester Jan Zwart. Onder zijn eigen naam verschenen drie bundels met Psalmen voor orgel. Later componeerde hij moderne 12-toonsmuziek en ander avantgardistische stijlen in zijn 50 Psalmbewerkingen, Reeksveranderingen in vier secties en Phases for organ. Cor Kee stond bekend om zijn zeer goede improvisaties. Daarmee werd hij internationaal bekend en erkend.

Rien Donkersloot schetst tijdens het concert op 15 februari een portret van Cor Kee. Hij gebruikt daarbij het Naberorgel en het Metzler/Edskes-koororgel. Op het programma staan uitsluitend werk van Kee, zoals de Koraalsuite; delen uit Psalmen voor orgel; en delen uit de Reeksveranderingen I; Kleine partita psalm 33; Preludium en fuga in a en tot besluit: Variaties over ‘Merck toch hoe sterk’.

Het concert begint om 20:00 uur.
Concertgever Rien Donkersloot, organist van de Sint-Joriskerk, geeft voorafgaand aan het concert om 19:30 uur een toelichting op het programma. De kerk is open vanaf 19.15 uur.

Toegang 10 euro (inclusief koffie / thee na afloop), tot 21 jaar vrije toegang