‘Maar ik ben geen schooier’

Twee vragen staan centraal
Deel deze activiteit

Lezing van de Amersfoortse schrijvers Adriaan van Es en Arjeh Kalmann van het boek over Nico van Nieuwenhuysen, arts in Kamp Amersfoort en aan het oostfront.

Nicolaas van Nieuwenhuysen was een bekwaam en gerespecteerd chirurg, een maatschappelijk geëngageerde notabel die in een van de mooiste huizen op de Amersfoortse Berg woonde. Hij koos na de bezetting in mei 1940 de kant van de Duitsers en ontpopte zich als een bijzonder hardvochtige kamparts in Kamp Amersfoort. Met de Nederlandse Ambulance trok hij als SS-er naar het oostfront in Kiev om gewonde Duitse soldaten te behandelen.
Nico van Nieuwenhuysen (1889 – 1967) gaf voor zijn rechters toe dat hij een ‘harde man’ was geweest, maar ‘geen schooier’. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar cel en een levenslang beroepsverbod; hoe kon het zover komen?

De schrijvers van deze biografie die konden beschikken over het familiearchief van Van Nieuwenhuysen, laten de feiten spreken en wijden het slothoofdstuk van hun boek samen met Nico’s kleinzoon Nicolaas-John aan morele en medisch-ethische kwesties. Met als belangrijkste vraag: hoe kon Van Nieuwenhuysen de Eed van Hippocrates waarmee iedere arts zweert het belang van de patiënt altijd voorop te stellen, zo flagrant schenden?

Graag aanmelden via knop "aanmelden"

Begeleiding: VDO commissie

Inloop vanaf 19:30

Aantal deelnemers: max 60

Kosten: vrijwillige bijdrage gewenst