Kamerkoor Fibonacci zingt zeven kruiswoorden César Franck

Concert van Kamerkoor Fibonacci met medewerking van drie professionele solisten en twee kunstenaars onder artistieke leiding van dirigent Marijke van Leerzem
Deel deze activiteit

Het koor zingt samen met drie professionele solisten Les sept paroles du Christ en croix van César Franck (1822-1890). Koor en solisten worden begeleid door orgel, harp en cello. Daarnaast werken twee kunstenaars, Betty van Herk en Astrid Brügemann, mee. 

Betty van Herk en Astrid Brügemann, hebben speciaal voor dit concert een aantal doeken en een kunstobject gemaakt.

Minder bekende compositie
‘Les Sept Paroles du Christ en croix’ is een minder bekende compositie van Franck; geruime tijd is het bestaan van dit werk onbekend gebleven. César Franck heeft in zijn vertolking van de Latijnse tekst van de zeven kruiswoorden gekozen voor een zeer veelzijdige compositie. Klaagzangen, passages met drama en harmonieuze melodieën wisselen elkaar af.

Verhaal kunstenaar
Betty van Herk, een van de kunstenaars: “In mijn schilderijen vertel ik vaak verhalen; verhalen over het leven, mensen en gebeurtenissen, met daarin de diepe vraag naar het waarom van ons bestaan; wie zijn wij, en wat is het doel van ons leven? Wat is belangrijk, wat houdt mij bezig? Het verzoek of ik werk wilde maken bij de zeven kruiswoorden sloot hier heel mooi bij aan. Zeven woorden uitgesproken op -voor mij- een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van de mens.”

De kunstwerken
In het doek ‘vrouw zie uw zoon’ ziet de kijker Maria, met goud als aureool omdat zij de gezegende onder de vrouwen is. Met de witte lelie, symbool van Maria, de aronskelk, bloem van rouw en dood, paarse iris, symbool voor het zwaard dat haar hart doorboort. Maar ook stromend water, beeld van het leven. Boven Maria de adelaar, symbool van Johannes, maar tegelijk ook het symbool van God die als adelaar ons op zijn vleugels wil dragen door moeilijke tijden in ons leven.

In het middelste doek ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?’ is het donker. In het donker zie je het kruis, in purper/paars, met krassen als littekens van het lijden en verdriet. In de lucht zijn krassen als littekens van de hele schepping die mee rouwt. Onder het kruis diepe donkerheid, met monsters uit de diepte, het kwaad, verdriet, angst en zorgen die in het leven voor komen. Maar toch gloort er hoop, van het kruis weerschijnt goud als teken van hoop, dat er overwinning is.

Bij het kunstobject van Astrid Brügemann kijken we naar de menigte onder het kruis. Mensen die misschien eerder volger waren van Jezus en zijn bijzondere ideeën over een vreedzame samenleving. Maar nu, nu er dreiging is en deze man gekruisigd wordt, is het moeilijk om te blijven staan voor wat ze vinden. Of waren ze al tegen? We kijken naar een mensenmenigte en vragen ons af hoe wij daartussen gestaan zouden hebben.

Over Kamerkoor Fibonacci
Kamerkoor Fibonacci heeft vorig jaar een doorstart gemaakt als projectkoor. In mei 2023 gaf het koor als projectkoor haar eerste concert: ‘Verlangen naar Vrijheid’. Dit was een groot succes. Het programma werd twee keer uitgevoerd en gevluchte kunstenaars droegen bij met een presentatie van hun kunstwerken.

Aanvang concert: 20.15 uur
Locatie: Het Brandpunt, Laan van Emiclaer 101, Amersfoort
Toegang: €18,50
https://www.kamerkoor-fibonacci.nl/

Artistieke leiding: Marijke van Leerzem

Tickets: eventix.shop/qzyv2tv7

Met medewerking van:
Henriette Feith (sopraan)
Ricardo Prada (tenor)
Peter Arink (bariton)

Felicity Goodwin (orgel)
Angela Stevenson (cello)
Judith Jamin (harp)

Expositie met kunstwerken:
Betty van Herk (schilder en illustrator)
Astrid Brügemann (beeldend kunstenaar)

Lector:
Dominique de Boer

Begeleiding: Marijke van Leerzem

Aantal deelnemers: Plek voor 300 bezoekers

Kosten: 18,50