Extra zomerconcert Bergkerk

Artis Wodehouse, een Amerikaanse toetsenist én muziekwetenschapper – Piano, Harmonium & Orgue Mustel
Deel deze activiteit

Artis Wodehouse, een Amerikaanse toetsenist én muziekwetenschapper komt naar Nederland om op 30 augustus een concert te geven in de Bergkerk.

Artis Wodehouse, een Amerikaanse toetsenist én muziekwetenschapper komt naar Nederland om op 30 augustus een concert te geven in de Bergkerk. Eerder zal zij op het Rhythm Changes Jazz Conference in Amsterdam haar nieuwste onderzoek naar de muziek van de Afro-Amerikaanse Jazz-pionier, componist en pianist James P. Johnson presenteren.
Het extra concert in de serie ‘Muziek op de Berg’ zal zij samen met Cees-Willem van Vliet verzorgen. Zij zullen zowel op piano als op het bijzondere Orgue-Mustel musiceren. Wodehouse wordt beschouwd als een pionier in het brengen van het Orgue-Mustel naar het Amerikaanse publiek. Niet alleen met Europese muziek maar ook door het verstrekken van compositieopdrachten aan hedendaagse componisten voor dit bijzondere instrument.
Cees-Willem verzorgt de aftrap met muziek van Alponse Mustel, de zoon van de uitvinder van het Orgue-Mustel, een kunstharmonium en celesta in één. Meesterrestaurator Louis Huivenaar zal een korte toelichting geven op de typische eigenschappen en restauratie van dit instrument. Hij restaureerde ook voor Wodehouse een instrument dat zij gebruikt voor haar concerten in de VS.
Wodehouse vervolgt het programma op de piano met een compositie uit 2019 van de Amerikaanse componist Carson Cooman genaamd “Spiral Staircase”. Coonman is een concertorganist én politicus uit de VS. Wodehouse vervolgt op het Orgue-Mustel met aantal andere stukken die Cooman in haar opdracht heeft geschreven, waaronder het grootse “St. Patrick’s Silhouette” dat de vele geluiden en mogelijkheden van het Orgue Mustel verkent.
De tweede set van Wodehouse is gewijd aan korte stukken voor zowel piano als harmonium van de Amerikaanse componist George Templeton-Strong, die bijna zijn hele lange leven als expat in Zwitserland doorbracht. Van bijzondere schoonheid is het afsluitende stuk, de Pastorale, dat de rust en schoonheid van de Alpen oproept.
Het volgende stuk dat Wodehouse zal spelen is haar opdracht uit 2009 voor het Orgue Mustel van de Canadese componist en organist Rachel Laurin. De ‘Three Bagatelles’ zijn eigenzinnig, dansachtig en virtuoos.
Wodehouse sluit het concert af op piano met een korte set van vier bekende composities van de grote Amerikaanse jazzcomponist en pianist Duke Ellington.

Beleiding:

Aantal deelnemers: 100

Kosten: Toegang gratis, met na afloop gelegenheid voor een vrijwillige bijdrage.