Woerden Nieuwkoopse Plas, Molenviergang Aarlanderveen

Wandeling in het Groene Hart van Holland
Deel deze activiteit

Wandeling vanuit Woerden door het gebied van de Nieuwkoopse Plas en langs de enige nog werkende molenviergang in de wereld bij Aarlanderveen (gemeente Alphen a/d Rijn (ZH))

Wij beginnen de wandeling in de oude vestingstad Woerden gelegen aan de Oude Rijn. Vanuit Woerden wandelen we via Zegveld naar de Meije, een kronkelige weg langs het gelijknamige riviertje. In het dorp Meije passeren we de 57 meter hoge ronde watertoren met een puntdak, die voor velen associaties oproept met een reusachtig potlood of een raket. Hier begint het pad door de Nieuwkoopse Plas, waar de watervlakte wordt afgewisseld door rietvelden. Het is een rijk natuurgebied. Er is enige recreatievaart, maar voor zover gemotoriseerd, zijn het fluisterboten. Daarna komen we in het gebied van de enige nog werkende molenviergang ter wereld, die bij Aarlanderveen. Doordat de polder hier zo diep is moesten er vier molens achter elkaar worden geplaatst om het overtollige water uit de polder naar de Oude Rijn af te kunnen voeren. Misschien hebben we geluk en draaien ze vandaag. Vanaf de molenviergang wandelen wij langs de Oude Rijn naar het NS station van Alphen aan den Rijn. De lengte van deze wandeltocht is wel 24 km, maar dat hoeft voor ervaren wandelaars geen probleem te zijn.

Begeleiding: Cor de Vette

Aantal deelnemers: Minimaal 3

Kosten: Trein Amersfoort-Woerden: Euro Euro 5,10 (enkele reis met 40 % korting) Koffie met iets erbij in Woerden: Euro 7,20 Trein Alphen aan den Rijn-Amersfoort: Euro 7,32 (enkele reis met 40 % korting)