Toon Hagen speelt Bachwerken in Joriskerk

Publiek welkom bij zomerorgelconcerten Joriskerk
Deel deze activiteit

Toon Hagen geeft op woensdagavond 28 juli een orgelconcert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort met uitsluitend werken van Bach. Hagen is cantor/organist van de Grote Kerk in Zwolle en organist van de Grote Kerk in Apeldoorn. Bezoekers zijn weer welkom bij dit concert. Aanvang 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. In de kerk staan beeldschermen waarop concertbezoekers de organist kunnen zien. Door de versoepelde coronaregels is aanmelden niet nodig.

Organist Toon Hagen geeft woensdagavond 28 juli een concert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staat uitsluitend muziek van Johann Sebastian Bach, de grootste westerse componist aller tijden.

Op de dag van dit concert is het precies 271 jaar geleden dat Bach overleed in de Duitse plaats Leipzig, waar hij sinds 1723 werkte als cantor van de Thomaskirche. Bach liet een enorm oeuvre na, niet alleen orgelmuziek, maar ook zeer veel vocale muziek (cantates en passionen) en orkestmuziek.

Hagen opent het concert met de wervelende Praeludium et Fuge in a (BWV 543). Bach schreef veel koraalvoorspelen voor orgel. Die voorspelen waren niet bedoeld als inleiding op het zingen, maar om de melodie van het desbetreffende koraal mooi voor te spelen. Toon Hagen koos twee koraalvoorspelen die met het levenseinde te maken hebben. De tekst van Herr Gott, nun schleuß den Himmel auf (BWV 617) is een bewerking van de Bijbelse Lofzang van Simeon, die zingt dat God hem ‘in vrede laat heengaan’ omdat hij het kind Jezus met eigen ogen heeft gezien. Het voorspel over Vor deinen Thron tret ich hiermit (BWV 668 – op de Geneefse melodie van Psalm 140) dicteerde de blinde Bach op zijn sterfbed aan een van zijn schoonzoons.

Bach was een meester in het bedenken van Fuga’s. Hij componeerde rond 1742 een groot werk met als titel Die Kunst der Fuge (BWV 1080), waarin Bach uitputtend laat horen wat er allemaal met een fugathema en een canon mogelijk is. Het werk werd pas na zijn dood uitgegeven. Uit Die Kunst de Fuge speelt Toon Hagen het deel Contrapunctus XI.

Bach schreef zes triosonates, driestemmige stukken voor orgel, waarbij elke stem een zelfstandige melodie vormt. Vanavond horen we Sonate nr. 5 in C (BWV 529). Na het ontroerende, breed uitgesponnen koraalvoorspel Smücke dich, o Liebe Seele (BWV 654) sluit Toon Hagen zijn concert af met de beroemde Passacaglia und Fuge in c (BWV 582).

Toon Hagen is cantor/organist verbonden van de Grote Kerk (ook wel Sint-Michaelskerk) in Zwolle en organist van de Grote Kerk in Apeldoorn. Hij  studeerde hoofdvak orgel bij Rienk Jiskoot en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het Arnhems conservatorium behaalde hij de aantekening improvisatie bij Bert Matter. Hij componeerde vele werken voor koor, orgel en orkest en waaronder een aantal fantasieën voor orgel voor concertant gebruik.

Bezoekers zijn weer welkom bij dit concert in de Sint-Joriskerk, aanvang 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. In de kerk staan beeldschermen waarop concertbezoekers de organist kunnen zien spelen. Door de versoepelde coronaregels is aanmelden niet nodig.

Beleiding:

Aantal deelnemers: max 200 gasten

Kosten: 10 euro