Schurend Paradijs

Kerken in het museum
Deel deze activiteit

Op zondag 22 mei krijgt de Elleboogkerk weer even haar oorspronkelijke bestemming terug als kerk. In navolging van de Ruimteviering en de Johannes verplaatst de protestantse wijkgemeente uit Hoogland de viering naar hartje Amersfoort.

Als je de Elleboogkerk (hartje Amersfoort) binnenkomt, overkomt je een overweldigende ervaring van kleur en beweging, ruimte en verstilling. Gijs Frieling heeft de kerkzaal beschilderd als was het middeleeuwse kathedraal. Hij verbeelde het paradijs niet als historisch (en verloren) gegeven maar actueel en midden in het gewone leven dat vaak verre van paradijselijk is.

De Elleboogkerk is maar 33 jaar ouder dan De Inham, maar heeft een totaal andere uitstraling. Niet alleen is het gebouw al lang niet meer in gebruik als kerk (maar als museum) het heeft ook een ware transformatie ondergaan door het schilderwerk van Gijs Frieling.
Het voormalige Armando-museum is de tweede locatie van Kunsthal Kade. In het kader van de 150e geboortedag van Gerrit Rietveld kreeg Frieling de opdracht in de kerkzaal een Schurend Paradijs te verbeelden.
Dat paradijs laat een boven- en een onderwereld zien. Twee contrasterende werelden, kleurrijk en donker. Wie zijn de paradijsfiguren? En wie de mensen in de catacomben? Onze geliefde doden? Of zijn wij het zelf - meer dood dan levend? En waarom zo alleen - en gekluisterd aan beeldschermen?
Kleurige figuren en golfbewegingen, allerlei dieren en planten, engelen en duivels trekken aan je oog voorbij. En leiden ja naar het koor van de kerk waar een nieuwer paradijs uit de hemel neerdaalt. Is er toch een visioen van vrede?
Talrijke teksten als tekens aan de wand geven je te denken.

In deze setting slaan we de bijbel op (het scheppingsverhaal), zingen we liederen, staan we stil en komen in beweging.
Kunst en kerk komen samen, de schilder en de schrijver, ze willen beiden verbeelden, oproepen, vragen. Wat hebben ze elkaar te zeggen, hoe bevragen ze elkaar?

We zijn Kunsthal Kade en Gijs Frieling hartelijke dank verschuldigd. Zij gaven royaal en pro deo de ruimte vrij voor deze viering. Dank ook aan Dineke Havinga voor de tip en de stimulerende voorzet!

Beleiding: Martin Snaterse, Skip van Rooij

Aantal deelnemers: max 100

Kosten: geen