Rien Donkersloot speelt Paasprogramma in de Joriskerk

Variaties en improvisaties op Paasliederen
Deel deze activiteit

De christelijke feestdagen in de lente zijn altijd een goede aanleiding voor mooie orgelconcerten. De Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk in Amersfoort heeft daarom weer op Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag concerten georganiseerd.

Op Tweede Paasdag (18 april) speelt Rien Donkersloot, Jorisorganist sinds 2012. Hij heeft een programma samengesteld waarin Paasliederen een belangrijk bestanddeel vormen. Op het koororgel speelt hij koraal en drie variaties over Erstanden ist der heilig’ Christ van Andreas Duben (ca. 1597-1662). Op het hoofdorgel speelt hij van Feike Asma (1912-1984) twee bewerkingen over ‘Jezus is mijn toeverlaat’ en van Alexandre Guilmant (1837-1911) de Offertoire O filii et filiae, op. 49/2. Dat laatste lied is beroemd geworden omdat het altijd werd gezongen tijdens de processie op Eerste Paasdag in de Notre Dame in Parijs. Zowel of het hoofdorgel als op het koororgel gaat Donkersloot improviseren over Paasliederen. Verder op het programma muziek van Mathias, Langlais en Widor.

Op Hemelvaartsdag (26 mei) concerteert Rien Donkersloot. Zoals gebruikelijk opent hij weer op het koororgel, nu met Mozarts Adagio uit Klavierconcert in A, KV 488 in een arrangement van de vorig jaar jong overleden begaafde organist Hugo Bakker. Op het hoofdorgel komen een aantal grote orgelwerken tot klinken. Van Alexandre Guilmant (1837-1911) speelt Donkersloot de Sonate III. Cesar Franck (1822-1890) is tweehonderd jaar geleden geboren. Van hem klinkt Choral II. Olivier Messiaen (1908-1992) is vertegenwoordigd met twee delen uit L’ascension, Quatre Méditations Symphoniques. Verder op het programma muziek van Edward Elgar en improvisaties.
Op Tweede Pinksterdag (6 juni) geeft André van Vliet een concert op het hoofdorgel. Hij speelt Pinksterliederen in bewerkingen van Willem Hendrik Zwart (1925-1997), Moritz Brosig (1815-1887) en voormalig Jorisorganist Herman van Vliet (1941-2018). Ook André van Vliet speelt een Choral van César Franck, en wel het derde. Verder op het programma muziek van J.S. Bach (Toccata, Adagio und Fuge C-Dur, BWV 564), Guilmant en Sigfrid Karg-Elert (1877-1937).
André van Vliet (1969) is organist en dirigent. Hij volgde orgellessen bij Gijsbert Lekkerkerker en Herman van Vliet en studeerde in 1991 af aan het Utrechts Conservatorium bij Nico van den Hooven, Jan Welmers en Jan Raas. Hij is kerkorganist in zijn woonplaats Polsbroek.

De drie concerten beginnen om 15:30 uur, toegangsprijs is tien euro. De kerk is open om 15:00 uur en vanaf dat moment is er koffie en thee (gratis) en gelegenheid om bij te praten met andere concertgangers. Ook na afloop is er koffie en thee.
De binnenstad van Amersfoort is autoluw. Met de auto naar de Joriskerk rijden levert een hoge boete op. Parkeren kan het beste in de parkeergarages aan de rand van de binnenstad. De parkeergarage aan de Beestenmarkt is het dichtst bij de Sint-Joriskerk, op vijf minuten loopafstand.

Beleiding:

Aantal deelnemers:

Kosten: 10 euro, incl. koffie/thee