Rien Donkersloot start zomerserie
Rien Donkersloot geeft op woensdagavond 7 juli 2021 het eerste concert in de zomerserie orgelconcerten op beide orgels van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan werken van Susato, Distler, Andriessen, Peeters, Franck en Hindemith en improvisaties op hoofd- en koororgel. Aanvang 20:00 uur, toegang 10 euro (inclusief koffie of thee vooraf en na afloop.) Aanmelden: zie www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Organist Rien Donkersloot verzorgt op woensdagavond 7 juli 2021 het eerste van de zomerserie orgelconcerten in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het hoofdorgel en het koororgel van de kerk speelt hij literatuur en gaat hij improviseren, ofwel muziek ter plekke bedenken en spelen.
Hij begint het concert op het Metzer/Edskes-koororgel met muziek van Tielman Susato (ca. 1510/15 – ca. 1570). Susato was componist, speelman en muziekuitgever en -drukker. Hij was van Duitse komaf, maar werkte en leefde sinds 1630 in Antwerpen. Rien Donkersloot speelt vier delen uit Susato’s Musyck boexken; alderhande danserye.
Niet alleen de muziek uit de Renaissance klinkt goed op het koororgel, ook die van Hugo Distler (1908-1942). Van deze Duitse componist speelt de Jorisorganist variaties over het psalmlied ‘Wo Gott zu Haus nit gibt sein Gunst‘.Donkersloot besluit de bespeling van het koororgel met een improvisatie.
Vervolgens wandelt bij naar de andere kant van de kerk om het Naber-orgel te bespelen. Daar komt eerst de Toccata van Hendrik Andriessen (1892-1981) op de lessenaar. Andriessen was een van de toonaangevende componisten van de twintigste eeuw. Hij werkte in Haarlem (Josephkerk) en daarna in Utrecht (Catharinakathedraal). Hij componeerde in een Frans getint idioom.
Daarom is het maar een kleine stap naar Cesar Franck (1822-1890), waarvan de concertgever het Cantabile (Uit Trois Pièces pour Grand Orgue) gaat spelen. Franck werd beroemd als organist van de Ste.-Clothilde in Parijs.
En precies van die kerk was de Vlaming Flor Peters (1903-1986) korte tijd organist. Hij was van 1935 tot 1948 docent aan het conservatorium van Tilburg en daarna tot 1968 aan het conservatorium van Antwerpen. Zijn muziek is door en door katholiek en Frans georiënteerd, wat is te horen in zijn Toccata, Fugue et Hymne ‘Ave maris stella’.
Net als in het blokje op het koororgel speelt Donkersloot op het hoofdorgel muziek van een Duitse ‘neobarokke‘ componist. Nu klinkt van Paul Hindemith (1895-1963) de Sonate 3 über alte Volkslieder (1940). Rien Donkersloot sluit af met een improvisatie.
Rien Donkersloot (*1985) is organist en beiaardier. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium in Rotterdam en is organist van de Sint-Joriskerk sinds 2012.
Bezoekers zijn weer welkom bij het concert in de Sint-Joriskerk.
Het concert begint om 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. In de kerk staan beeldschermen waarop concertbezoekers de organist kunnen zien spelen.
Beleiding:
Aantal deelnemers: max 200 gasten
Kosten: 10 euro