Rien Donkersloot speelt in de Joriskerk

Rien Donkersloot geeft op woensdagavond een orgelconcert op het hoofd- en koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij speelt werken van Buxtehude, Bach, Reger, Mendelssohn en Vierne (Carillon de Westminster). Ook gaat hij op beide orgels improviseren. Rien Donkersloot is sinds 2012 organist van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Aanvang 20:00 uur, toegang 10 euro (inclusief koffie of thee vooraf en na afloop.) Aanmelden is niet nodig.
Deel deze activiteit

Bezoekers zijn weer welkom bij de orgelconcerten die komende zomer plaatsvinden in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. De serie begint op woensdag 7 juli, waarna er tot 15 september elke woensdagavond een concert is op het hoofdorgel en het koororgel in de kerk.

De Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk heeft dat bekend gemaakt. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, zijn orgelliefhebbers weer welkom. De kerk is een half uur voor aanvang van het concert al geopend. Bezoekers kunnen bij binnenkomst en na afloop koffie en thee krijgen. De kosten daarvan zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Die bedraagt tien euro.
Tijdens het concert staan grote beeldschermen in de kerk, waarop bezoekers de concerterende organist kunnen zien spelen.

Rien Donkersloot geeft op woensdagavond 11 augustus zijn tweede concert in de zomerserie van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij bespeelt daarbij het Naber-hoofdorgel en ook het Metzler/Edskes-koororgel met literatuur en improvisaties.

De Jorisorganist sinds 2012 opent het programma op het koororgel, dat in 2019 werd uitgebreid met een tweede klavier. Het eerste muziekstuk is het Preludium in B, BuxWV 154 van Dieterich Buxtehude (1637-1707), voltooid door Martien de Vos. Het werk is geschreven door Buxtehude, maar niet afgemaakt. Het fragment bestaat uit ongeveer één bladzijde. Martien heeft het stuk in Buxtehude-stijl voltooid.

Na een improvisatie op het koororgel gaat het programma verder op het Naber-orgel aan de andere kant van de kerk. Het eerste werk dat daar klinkt is Preludium und Fuge in g moll, BWV 535 van Johann Sebastian Bach. Na een ingetogen preludium volgt een fuga met een thema waarin vier repeterende noten zitten. Die vier noten blijven het hele stuk herkenbaar, waardoor het stuk zelfs voor orgelleken goed te volgen is.
Op 7 juli improviseerde Rien Donkersloot een indrukwekkende koraalfantasie over de Geneefse melodie van Psalm 138 in de stijl van Max Reger (1873-1916). Tijdens het concert van vandaag klinken de echte noten van Reger zelf, met de ingetogen Melodia in B dur (op. 59/9) en het grillige Preludium in d moll, (op. 65/7).

De Preludium und Fuge in f moll, opus 35 van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) is een pianowerk. Het preludium is een lange melodie, die wordt begeleid door herhalende akkoorden. Net als bij de eerder gespeelde Bach-fuga, heeft ook deze fuga een thema met (maar liefst zes) herhalende noten. De Duitse organist en componist Christoph Bossert (1957) maakte het arrangement voor orgel.

Bent u er benieuwd naar of Rien Donkersloot deze concertavond weer zo’n bloedstollende improvisatie laat horen? Dan moet u zeker komen.
Na muziek van vier Duitse componisten eindigt het concert in Frankrijk en Engeland tegelijk. Het werk is van componist Louis Vierne (1870-1937). Hij was organist van de Notre Dame in de Franse hoofdstad Parijs. Het thema en een melodietje uit de Britse hoofdstad Londen, waar het wijsje vanaf de Elizabeth Tower (Nederlanders noemen ‘m Big Ben) – gespeeld door vijf klokken – al sinds 1859 klinkt. Het muziekstuk van Vierne heet dan ook Carillon de Westminster en is onderdeel van de fantasiestukken, ofwel de Pieces de Fantaisie (op. 54/6). Het werk is een wervelende variatiereeks in toccatavorm.

Bezoekers zijn weer welkom bij het concert in de Sint-Joriskerk. Het concert begint om 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. In de kerk staan beeldschermen waarop concertbezoekers de organist kunnen zien spelen. Door de versoepelde coronaregels is aanmelden niet nodig.

Beleiding:

Aantal deelnemers: max 200 gasten

Kosten: 10 euro