Rien Donkersloot concerteert in de Joriskerk

Rien Donkersloot geeft op 5 april een paasconcert in de St.-Joriskerk in Amersfoort. Duitse Barok, Franse Romantiek. Aanvang 20:00 uur, via YouTube.
Deel deze activiteit

Ondanks alle coronabeperkingen gaan de orgelconcerten in de Amersfoortse Sint-Joriskerk door, al is het online. Rien Donkersloot verzorgt op Tweede Paasdag, maandag 5 april 2021, een concert met muziek over de opstanding van Jezus Christus uit de dood.

Donkersloot (1985), sinds 2012 organist van de Joriskerk, begint zijn concert op het Metzler/Edskes-koororgel. Daar speelt hij van Heinrich Scheidemann drie variaties over het beroemde Lutherse paaslied ‘Christ lag in Todesbanden’. Daarna volgt een improvisatie.

Op het grote drieklaviers Naberorgel uit 1844 horen we allereerst muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750). De Sinfonia (uit de pinkstercantate (!) BWV 174) is een hergebruikt werk. Bach hergebruikte daar noten die hij al eerder schreef in zijn derde Brandenburgse concert. Het is uitbundige muziek, waarmee we nu dus eindelijk meemaken dat Pasen en Pinksteren op een dag vallen.
Van de galante componist Johann Christoph Kellner (1736-1803) speelt Donkersloot vervolgens een bewerking van het bekende paaslied ‘Jesus meine Zuversicht’

De rest van het programma speelt zich grotendeels af in Franse sferen. César Franck (1822-1890) was 31 jaar lang organist van de Ste.-Clothilde van Parijs. Van hem horen we de Fantasie in A, FWV 35 (Uit: Trois Pieces pour grand orgue). Ook Charles Tournemire (1870-1939) was organist van diezelfde Parijse kerk, ruim veertig jaar lang. Victimæ Paschali laudes is het gregoriaanse paasgezang bij uitstek. Tournemire improviseerde de muziek in 1931, zijn leerling Maurice Duruflé (1902-1986) schreef de noten daarna zorgvuldig op.
Rien Donkersloot laat ook nog een improvisatie horen op het grote orgel, om af te sluiten met Marcel Duprés Final (uit 7 pieces opus 27).
Het concert is uitsluitend te volgen via het youtube-kanaal van de Rien Donkersloot via de link https://youtu.be/cK3T2zlNqQI. Helaas is het vanwege de corona-beperkingen niet toegestaan om bezoekers in de kerk te ontvangen.

Beleiding:

Aantal deelnemers:

Kosten: gratis met verzoek om donatie