Concert Peter Eilander in Joriskerk

Peter Eilander, organist van de Eben Haëzerkerk in Apeldoorn, verzorgt op 4 augustus het zomeravondorgelconcert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij speelt muziek van Herman van Vliet, Johann Sebastian Bach, César Franck, Alexandre Guil-mant en Arild Sandvold. Bezoekers zijn welkom bij dit concert. Aanvang 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. Door de versoepelde coronaregels is aanmel-den niet nodig.
Deel deze activiteit

Bezoekers zijn weer welkom bij de orgelconcerten die komende zomer plaatsvinden in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. De serie begint op woensdag 7 juli, waarna er tot 15 september elke woensdagavond een concert is op het hoofdorgel en het koororgel in de kerk.

 

De Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk heeft dat  bekend gemaakt. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, zijn orgelliefhebbers weer welkom. De kerk is een half uur voor aanvang van het concert al geopend. Bezoekers kunnen bij binnenkomst en na afloop koffie en thee krijgen. De kosten daarvan zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Die bedraagt tien euro.
Tijdens het concert staan grote beeldschermen in de kerk, waarop bezoekers de concerterende organist kunnen zien spelen.

Peter Eilander verzorgt op 4 augustus het zomeravondconcert op het Naber-orgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij speelt muziek van Herman van Vliet, Johann Sebastian Bach, César Franck, Alexandre Guilmant en Arild Sandvold.

Peter Eilander (1957) is organist van de Eben Haezerkerk in Apeldoorn. Hij opent zijn concert met een ‘Inleidende koraalbewerking’ koraalmuziek van Herman van Vliet (1941 - 2018), die van 1990 tot 2012 organist van de Sint-Joriskerk was. Van Vliet, leerling van Feike Asma, schreef vele koraalbewerkingen in de stijl van de ‘Hollandse koraalkunst’.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) wordt beschouwd als de grootste componist aller tijden. Van hem speelt Eilander de koraalvoorspelen Erbarm’ dich mein, o Herre Gott (BWV 721) en het vrolijke In Dir ist Freude (BWV 615). Tot besluit van het blokje Bach laat Eilander Menuett I en II (BWV anhang 114) in een bewerking van de componist en orgelbouwer Dick Koomans.

Tijd voor de Franse Romantiek. Van César Franck (1822-1890), organist van de Ste-Clothilde in Parijs, komt  de Fantaisie en la op de lessenaar, gevolgd door de robuuste driedelige Derde Sonate (Opus 56) van Alexandre Guilmant (1837-1911), die organist was de Ste-Trinité, eveneens in Parijs.

De Italiaanse componist Luigi Bottazzo (1845- 1924) is een tijdgenoot van Guilmant. Hij werd op negenjarige leeftijd blind, kreeg muziekles aan een blindeninstituut in Padua en blonk zo uit, dat hij er op 19-jarige leeftijd zelf docent harmonie, contrapunt en orgel werd. Zijn lyrische Melodia, Opus 120 No. 4 is een lange serena aria.

De Noorse componist Arild Sandvold (1895-1994) was organist en cantor van de kathedraal van Oslo. In diezelfde plaats was hij vijftig jaar lang orgeldocent aan het conservatorium. De To Orgelstykker over tema av Jos. Haydn (Twee orgelstukken – een fantasie en een toccata – over een thema van Joseph Haydn) zijn geschreven in een laatromantisch idioom.

Peter Eilander besluit zijn concert met een Koraalfinale van eigen hand.

Bezoekers zijn welkom bij dit concert. Aanvang 20:00 uur, toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. Door de versoepelde coronaregels is aanmelden niet nodig.

Beleiding:

Aantal deelnemers: max 200 gasten

Kosten: 10 euro