Orgelconcert door Sander van den Houten

Verrassend Bach op zaterdag
Deel deze activiteit

De Kamper organist Sander van den Houten verzorgt het concert op 21 maart, de geboortedag van Bach. Bach had zelf veel kinderen, onder wie een heleboel muzikale. Daarom koos Van den Houten voor het thema: ‘Bach en zonen’ met werken van Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel en vader Johann Sebastian.

Maart 2020: Verrassend Bach op zaterdag

Vier lunchconcerten op het uitgebreide koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort

De Amersfoortse Joriskerk komt met iets nieuws. In de maand maart zijn er vier zaterdagse lunchconcerten op het vorig jaar uitgebreide koororgel. De concertgevers zijn Rien Donkersloot (7 en 28 maart), Diederik Blankesteijn (14 maart) en Sander van den Houten (21 maart).

Thema van de reeks is ‘Verrassend Bach op zaterdag’. De concertgevers spelen muziek van Bach, maar voegen daar een verrassing aan toe. Dat kan zijn door muziek te spelen die sterk met Bach contrasteert, maar ook door tijdgenoten van Bach of van onszelf te laten horen.

Het koororgel is gebouwd in 1967 door de Zwitserse orgelbouwer Metzler als eenklaviers orgel met tien stemmen. Het kreeg een visueel aantrekkelijke plek, bijna op het middeleeuwse doxaal uit 1480. Vorig jaar heeft Bernhardt Edskes het orgel uitgebreid met een borstwerk van zes stemmen. De uitbreiding werd mogelijk dankzij een grote donatie van Aannemingsbedrijf Schoonderbeek uit Amersfoort. Het orgel is nu zeer geschikt voor concertant gebruik.

De verrassende Bach-concerten beginnen om 12:30 uur.
Kosten: toegang is gratis. na afloop collecte.