Orgelconcert door Rien Donkersloot

Verrassend Bach op zaterdag
Deel deze activiteit

Rien Donkersloot besluit de reeks op 28 maart: ‘Van Sweelinck naar Bach’ met werken van Sweelinck, Scheidemann, Buxtehude en Bach. Toen Jan Pieterszoon Sweelinck overleed, was Bach nog niet geboren. Maar er loopt wem een lijn tussen die twee. Bach bewonderde twee organisten: Johann Adam Reincken en Dieterich Buxtehude. En die twee waren leerlingen van Scheidemann, die op zijn beurt weer les had gehad van Sweelinck.

Maart 2020: Verrassend Bach op zaterdag

Vier lunchconcerten op het uitgebreide koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort

De Amersfoortse Joriskerk komt met iets nieuws. In de maand maart zijn er vier zaterdagse lunchconcerten op het vorig jaar uitgebreide koororgel. De concertgevers zijn Rien Donkersloot (7 en 28 maart), Diederik Blankesteijn (14 maart) en Sander van den Houten (21 maart).

Thema van de reeks is ‘Verrassend Bach op zaterdag’. De concertgevers spelen muziek van Bach, maar voegen daar een verrassing aan toe. Dat kan zijn door muziek te spelen die sterk met Bach contrasteert, maar ook door tijdgenoten van Bach of van onszelf te laten horen.

Het koororgel is gebouwd in 1967 door de Zwitserse orgelbouwer Metzler als eenklaviers orgel met tien stemmen. Het kreeg een visueel aantrekkelijke plek, bijna op het middeleeuwse doxaal uit 1480. Vorig jaar heeft Bernhardt Edskes het orgel uitgebreid met een borstwerk van zes stemmen. De uitbreiding werd mogelijk dankzij een grote donatie van Aannemingsbedrijf Schoonderbeek uit Amersfoort. Het orgel is nu zeer geschikt voor concertant gebruik.

De verrassende Bach-concerten beginnen om 12:30 uur.
Kosten: toegang is gratis. na afloop collecte.