Muziek & Ontmoeting

lunchconcert
Deel deze activiteit

Het lunchconcert wordt dit keer door: TOETSENIST HENK VELDMAN verzorgd met als titel:
JUMP

De hit ‘Jump’ van de popgroep Van Halen is een klassiek hardrocknummer waarin, naast snerpende gitaarsoli, de vette sound van het keyboard een prominente rol speelt.
Voor organist Henk Veldman is dit avontuur ook een ‘jump’. Hij wil proberen twee totaal verschillende klankbronnen bij elkaar te brengen. Dat is niet origineel, dat hebben enkele muzikanten eerder gedaan, maar voor hem is het volkomen nieuw. De natuurlijke klanken van een orgel, gebaseerd op luchttrillingen van orgelpijpen, laten combineren met geluiden die voortkomen uit ‘speeltjes’ zoals een keyboard, een synthesizer of een drumcomputer. In het oor moeten die klanken samengaan en een nieuwe klankwereld opleveren. ‘Daar ben ik niet bang voor, maar achter het klavier zullen ze moeten worden gecreëerd. Het spannendst voor mij is te midden van al die apparaten toch een eenheid te smeden zowel in klank als in vormtaal.’
Het programma bestaat grotendeels uit improvisaties maar er zullen ook klassieke hits van Van Halen, ELP (Emerson, Lake & Palmer) en Sting ten gehore worden gebracht, waarbij soms gebruik wordt gemaakt van vooraf geprogrammeerde geluidsbanden.
Natuurlijk is een groot aandeel voor meer meditatieve geluiden. Wie metsynthesizersspeelt,komtalsvanzelfineen‘zen-thesizer’flow. Op warme golven wordt u meegenomen naar een rustmoment in het programma. Het programma sluit af met een eigen werk, een bruisende toccata over ‘Zing voor de HEER een nieuw gezang’, waarin alle instrumenten met elkaar en door elkaar heen spelen. Alle wonderen om ons heen zijn immers tot Gods eer.

Beleiding: Henk Veldman

Aantal deelnemers: zoveel mogelijk

Kosten: vrijwillige bijdrage