Meditatief wandelen

Wandelen in stilte door park Schothorst, langs de Eem en door Hoogland West
Deel deze activiteit

We wandelen twee aan twee in stilte door het park Schothorst, langs de Eem en door Hoogland west. Bij het kerkje van Coelhorst een korte viering. Een oefening in verstilling en waarnemen met aandacht.

Lopen loutert, zo luidt de titel van een boekje over wandelen in stilte en met aandacht. In De Hoeksteen beginnen we met een kort moment van verstilling. Vervolgens kiezen we een maatje (dat we niet of niet zo goed kennen) en gaan twee aan twee wandelen door het park Schothorst, langs de rivier de Eem, door Hoogland west en doen daar het kerkhof van Coelhorst aan. We wandelen weliswaar als groep, maar doen dat in stilte met aandacht voor de natuur en cultuur om ons heen. Een oefening in waarnemen met aandacht, gebruik makend van onze zintuigen: we kijken naar de bloemen des velds, we luisteren naar de vogels, we snuiven geuren op, we strelen de planten of de dingen, wellicht proeven we iets. In dit alles proberen we onze gedachten een beetje tot rust te brengen.
In de Bergrede nodigt Jezus ons uit te letten op de veldbloemen en de vogels in de lucht. We hollen en haasten er zo gemakkelijk aan voorbij. Veelal in onze obsessieve bezorgdheid over (wat Jezus noemt) eten en drinken en kleding. In het bombardement aan prikkels van het alledaagse leven draven we dikwijls voorbij aan de essentie van het leven. Ik ren, dus ik ben. Deze stiltewandeling wil een louterende oefening zijn om met meer aandacht voor Gods zorg over de schepping en over ons mensen te leven. Een oefening dus ook in loslaten en overgave.
Tijdens de wandeling geeft de reisleider af en toe een aanwijzing, een opdracht. Van praktische of meditatieve aard. Bij het witte kerkje van Coelhorst zullen we, in de open lucht, een kleine viering houden. Tijdens de wandeling terug blijven we nog een tijdje stil, de laatste fase geeft ruimte voor uitwisseling van gedachten en ervaringen met het wandelmaatje. Als beiden daar behoefte aan hebben. We hopen dan tussen 12.00 en 12.30 uur weer bij de Hoeksteen te arriveren en sluiten daar samen af.

Begeleiding
ds. Titus Woltinge

Aantal deelnemers
Min. 7 en max. 35

Kosten
geen