Lezing ‘Clara in woord en spiegelbeeld’

door Felicia Dekkers
Deel deze activiteit

Clara van Assisi is bekend van de levensgeschiedenis van Franciscus, maar wie was zij zelf? Wat was de positie van een vrouw ruim 800 jaar geleden? Wat kunnen wij onderscheiden in al die teksten, heiligenverhalen en verbeeldingen die er in de loop van die tijd ontstaan zijn?

Feitelijk gaat het om een jonge vrouw van hoge komaf die afscheid neemt van haar familie en riante bestaan om een mens, die haar inspireert, Franciscus, zomaar te volgen. Dat zou nu opvallen, maar dat deed het toen ook.

In de verhalen over haar verbondenheid met Franciscus, in haar brieven en in getuigenissen van leeftijdgenoten komt ze dichterbij. Ook wat betreft haar relatie tot de natuur. Ze spiegelt haar tijd, en ons misschien ook, wanneer wij in de spiegel die zij ons voorhoudt willen kijken... 

In haar derde brief aan Agnes van Praag schrijft Clara: 'Plaats je geest in de spiegel van de eeuwigheid...'

In de lezing op 5 april zal Felicia Dekkers aan de hand van afbeeldingen en teksten Clara van Assisi nader zichtbaar maken als een inspiratiebron, ook voor deze tijd!

Felicia Dekkers studeerde Nederlandse letterkunde met kunstgeschiedenis en later theologie. Zij was 15 jaar werkzaam in het middelbaar onderwijs. Aan de Hogeschool van Amsterdam verzorgde zij colleges Kunst en Levensbeschouwing.

Vanaf 2000 tot eind 2019 was zij redacteur bij Uitgeverij Abdij van Berne (Berne Media) in Heeswijk. Zij geeft lezingen en retraites vanuit Beeldzin (beeldzin.nl).

Zij schreef 2 meditatieve reisgidsen: Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer (2017) en Pelgrimeren met de H. Birgitta van Zweden (2019, met H. Jurriaanse).

Beleiding: Felicia Dekkers

Aantal deelnemers:

Kosten: €7,50