Leerhuis Jona Yunus

Wat mankeert Jona Yunus de profeet voor joden christen en moslims
Deel deze activiteit

Profeet Jona (voor joden en christenen) Yunus (voor moslims) was een gemankeerde profeet. Hij miste wat. Hij ging mank, op maar één been. Hij kon alleen maar naar het heden kijken, hoe het nu is, de status quo en daardoor zag hij eigenlijk niets. Toch is zijn sprookjesachtige verhaal een belangrijk ankerpunt voor joden, christenen en moslims. Misschien omdat ook zijn gebreken zichtbaar worden?

Een goede profeet zij/hij gaat op ‘drie poten’: met de ervaring uit het verleden, ziet hij door het heden en verwacht de toekomst. Uit het verleden weet hij dat de Barmhartige barmhartig is en de Rechtvaardige rechtvaardig. Door het heden ziet hij de scheidslijn tussen liefde en haat, wijsheid en onnozelheid en naar de toekomst ziet hij vol verwachting uit omdat dan het kwaad en de kwaden worden omgekeerd. Omgekeerd, dat is ten goede gekeerd, dat is de hoop die ontspringt aan de liefde voor de schepping en alle schepsels.
Profeet Jona (voor joden en christenen) Yunus (voor moslims) was een gemankeerde profeet. Hij miste wat. Hij ging mank, op maar één been. Hij kon alleen maar naar het heden kijken, hoe het nu is, de status quo en daardoor zag hij eigenlijk niets. Toch is zijn sprookjesachtige verhaal een belangrijk ankerpunt voor joden, christenen en moslims. Misschien juist omdat ook zijn gebreken zichtbaar worden?
In dit Leerhuis volgen we de teksten van deze tradities op de voet. En we nemen onze eigen ervaringen en visies op verleden, heden en toekomst daarin mee. En komen zo vast en zeker onze eigen mankementen en mogelijkheden tegen. Als wij onze roeping verstaan of daarvoor juist wegvluchten. Als we onze teleurstellingen voeden of ons daarvan afkeren. Jona / Yunus is een mens als jij en ik.

Data in de ochtend van 10:00-12:00 zijn 4 en 8 oktober en 1 en 15 november 2022.

Data in de avond van 20:00-22:00 zijn 15 en 19 maart en 12 en 16 april 2023

Beleiding: Paul van der Harst, Dineke Houtman, Jan Roelof Nienhuis

Aantal deelnemers: 20

Kosten: 15,- EUR