Informatieavond – Retraiteweek in en nabij Taizé (Bourgogne, Frankrijk)

In september 2019 als groep van 8 personen (30 plus) meebewegen met het kloosterritme
Deel deze activiteit

Een Taizé week voor 30 plussers. Wellicht ben je ooit als jongere of later als volwassene naar deze oecumenische kloostergemeenschap in de Bourgogne geweest. Misschien behoefte om dat eens te herhalen. Of, een al jaren gekoesterde wens.

In (zeer waarschijnlijk) de tweede of derde week van september 2019 wil ik graag met een groep een dergelijke week houden.
Ons dagelijks leven wordt meestal voor het grootste deel bepaald en ingevuld door werkzaamheden, verantwoordelijkheden, verplichtingen (de aangename en de minder plezierige). Zowel privé als in (on)betaald werk. Onze ontspanning en onze verstilde tijden (van expliciet gericht zijn op God en ons oefenen in geestelijk leven) zijn soms (vaak? meestal?) sluitstuk. In het kloosterleven wordt het dagritme en de invulling van de dagen en weken geplooid naar de gebedstijden, vaak 7 per etmaal, in Taizé 3 gebedstijden.
We verblijven niet intern in Taizé, maar huren een zgn. woonboerderij in het naburige dorp Ameugny, op 10 minuten loopafstand.
Een week doorbrengen in Ameugny houdt in dat we (evenals de monniken) onze dagen plooien naar die drie momenten van gebed en verstilling, in de kerk van het klooster. Omdat bijbelstudie en bezinning en gesprek in kleine groepjes in Taizé voor gasten een belangrijk onderdeel is gaan ook wij iets dergelijks doen in ons eigen programma, elke dag tussen half elf en twaalf uur of tussen half vijf en zes uur. De bezinning staat in het teken van ons leven als pelgrimsreis.
Uiteraard zijn de drie maaltijden elke dag ook niet onbelangrijk. Lunch en avondeten verzorgen we zelf, voor het ontbijt zijn we te gast in het klooster, met de andere gasten. Dat geeft gelegenheid tot het proeven (een beetje) van de Taizésfeer en desgewenst gesprekken met andere gasten daar.
Omdat ontspanning anderszins ook zinvol is houden we de middagen vrij. Ieder kan alleen of desgewenst met een ander iets doen, bij voorkeur in de naaste omgeving (bv. wandelen).
Alles wat we doen (en laten) plooit zich dus rond de drie gebedstijden/vieringen in het klooster: om half negen, half een, half negen in de avond. In de loop van de week merk je dat je het onthaastende en verstillende tempo van de kloosterlingen (een beetje) gaat ervaren en overnemen. De vieringen worden gekenmerkt door verstilling en meditatie, korte Bijbelteksten in diverse talen, en veel zingen. Velen ervaren de 10 minuten stilte in de grote kerkruimte met honderden mensen of meer als inspirerend en onvergetelijk.
Op maandag 22 oktober 2018 wordt in De Hoeksteen een informatieavond gehouden, geheel vrijblijvend voor iedere belangstellende. De retraiteweek zelf hopen we in de 2de of 3de week van september 2019 te houden. De prijs kan zo laag gehouden worden omdat we met 2 auto's reizen, er van uitgaande dat die beschikbaar zijn.
Ik richt me op volwassenen van (zeg maar ) boven de 30 jaar. Immers, voor jongeren worden diverse reizen georganiseerd, ook vanuit Amersfoort.

Begeleiding
ds. Titus Woltinge

Retraiteweek
Ca. 8 deelnemers
Kosten: ca. 300 euro per persoon

Informatieavond
Maximaal 25 deelnemers
Geen kosten.