Hoe het begon
Dit seizoen speelt Rood Mos olv regisseur Albert Hoex en ism de Stadsdominee vier verschillende voorstellingen rondom oerverhalen uit de hele wereld. Oude verhalen, van betekenis voor nu.
Want juist in de tijd dat we denken alles te weten hebben we verhalen nodig die nog op zoek zijn naar antwoorden. We vertellen geen verhalen die dé waarheid verkondigen. Integendeel. Het zijn verhalen op zoek naar waarheid, op zoek naar onbekende antwoorden. Onverwachte antwoorden. Ondoorgrondelijke. Schijnbaar onzinnige. Grappige. Vrijmoedige. Andere. En meestal van alles een beetje tegelijk.
De eerste voorstelling vertelt de verhalen over hoe het begin begon en daarna de mens geschapen werd. Verhalen over de schepping van aarde, lucht, water en vuur. Waarom aarde en hemel van elkaar gescheiden werden, waarom het soms regent en dan weer mist en hoe de tijd in de wereld kwam. En hoe en waarom daarna man en vrouw verschenen. Of tegelijkertijd. Of andersom. Verhalen over Adam en Eva van over de hele wereld.
Albert Hoex heeft als regisseur van jeugdtheater, muziektheater en locatietheater een lange staat van dienst. Hij regisseert nu Rood Mos, een serie voorstellingen waarin mythen over het begin van de wereld centraal staan. Verhalen uit alle hoeken van de wereld over hoe kosmos, aarde, hemel, water en vuur zijn geschapen. En de rest van het begin. Deze verhalen worden uitgevoerd door podiumkunstenaars met culturele achtergronden in alle windstreken.
Rood Mos toont met haar diversiteit aan verhalen de verschillen tussen de culturen én de vele onderliggende verbanden. Deze voorstellingen gaan over vragen die ons wereldwijd met elkaar verbinden. Want sinds de mens er is heeft ie zich afgevraagd waarom het leven ís zoals het is. “Hoe begon het begin? Waarom schijnt overdag de zon en 's nachts de maan, waarom is vuur heet, is de zee zout, loeien koeien, en waarom hangt de hemel zo hoog?” Niemand die het weet. Helemaal weet. Maar gelukkig kon de mens wel verhalen bedenken.
Er wonen 130 verschillende nationaliteiten in Amersfoort, weten we sinds Koningsdag. De waarde van dit project is er in gelegen dat er oerverhalen van een paar van die minderheden uit Amersfoort worden gedeeld. Uit India, Oceanië, Amerika. Maar ook een Afrikaans verhaal over man, vrouw en gender. De voorstellingen zijn gericht op de verrijkende ontmoeting van verschillende culturen en het bevragen van je eigen vooronderstellingen, je eigen geschiedenis en je eigen waarheden.
Vandaar ook de keuze voor een historische locatie midden in de stad. En de locatie van de Amersfoortse Zwaan met een beperkt aantal zitplaatsen waarborgt dat er een gesprek mogelijk is. Want elke avond bestaat uit een inleiding van regisseur Albert Hoex, de voorstelling waar vijf acteurs/musici het verhaal vertellen en spelen en een nagesprek met publiek en artiesten, onder leiding van de stadsdominee. Ik kijk er naar uit! Van harte welkom aan iedereen!
Begeleiding: Diederiek van Loo