Het concert Da Pacem Domine

Geef ons vrede, Heer, in onze tijd
Deel deze activiteit

Het Utrechtse koor Vox Martini en het Amersfoortse koor Fluente Sono geven gezamenlijk twee bijzondere concerten met als thema “Da Pacem, Domine, in diebus nostris” (Geef ons vrede, Heer, in onze tijd).

Het concert wordt geopend met de gregoriaanse hymne Da Pacem Domine, gevolgd door het Byzantijse trisagion “Sviaty Bozhe”, getoonzet door Georgy Sviridov (1915-1998).
Het derde werk is Northern Lights voor tenor solo, gezongen door Dierick Aartsen, en koor van de Letse componist Eriks Esenvalds (1977). Het stuk is gebaseerd op twee teksten. De eerste is van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen en de tweede is een Lets volkslied, dat verhaalt over het noorderlicht als de nog steeds strijdende zielen van in oorlog gevallen soldaten, wachtend op verlossing. In dit bijzondere werk zijn ook gestemde glazen en een klokkenspel te horen.
Het hoofdwerk is de magistrale mis voor twee koren van de Zwitserse componist Frank Martin (1890-1974).
Aanvankelijk schreef de van oorsprong calvinistische Martin dit werk niet voor het concertpodium. Voor hem was dit meesterwerk – zelf beschouwde hij dit als zijn beste werk – zijn eigen persoonlijke geloofsbelijdenis en om die reden vond hij dat het niet voor andermans oren bestemd was: “Ik vond het een zaak tussen God en mijzelf.” Hij schreef het werk in 1922, maar het werd pas in 1963 voor het eerst uitgevoerd. Inmiddels is het werk uitgegroeid tot één van de mooiste en indrukwekkendste koorcomposities van de 20e eeuw.
Het concert wordt afgerond met een nieuwe compositie, gebaseerd op de combinatie van de gregoriaanse hymnen Sanctus en Da Pacem Domine (smeekbede om vrede). De jonge Amersfoortse componiste Noëmi Schermann (1999) schreef dit werk speciaal voor deze gelegenheid en beleeft hiermee dus de wereldpremière.
Het Amersfoortse kamerkoor Fluente Sono bestaat zo’n 7 jaar en is oorspronkelijk ontstaan als ouderkoor van de Vrije School Amersfoort ter gelegenheid van het jaarlijkse adventsoptreden voor de kinderen, ouders en andere belangstellenden. Deze traditie wordt nog altijd in ere gehouden. Daarnaast bouwt het ook aan een eigen repertoire bestaande uit zowel klassieke als moderne koorwerken. Daarmee heeft het al diverse succesvolle concerten gegeven. Het koor staat onder leiding van Árpád Schermann.
Het Utrechtse gezelschap Vox Martini is een gelegenheidsensemble bestaande uit zangers, die hun sporen hebben verdiend in diverse studentenformaties als het USKO en de Utrechtse Studenten Cantorij. Het koor staat onder leiding van Noëmi Schermann. Naast dirigente van dit Utrechtse gezelschap is zij ook pianiste stadscomponist van Amersfoort in juni 2023 en heeft zij het prijswinnende stuk “Bells of Hoogland” op haar naam staan.

Dit concert vindt plaats op: Zondag 11 juni 15:00 uur in de Sint Martinuskerk, Kerklaan 22, Hoogland

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van fluentesono: https://www.ticketjames.com/nl/tickets/2213-da-pacem-domine/tabs/description

Prijzen: Volwassenen €15,-, Student/65+ 10,-, Kind tot 12 jaar €7,50,-

Aantal deelnemers: n.v.t.

Kosten: € 15,--