Harm Hoeve bespeelt drie Jorisorgels op Hemelvaartsdag

met muziek van Bach, Beethoven, Johnson, Reger, Bédard, Gigout en eigen werk.
Deel deze activiteit

Het gebeurt niet vaak dat tijdens een orgelconcert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort drie orgels worden bespeeld. Harm Hoeve doet het tijdens zijn concert op Hemelvaartsdag. Hij speelt een opgetogen programma met muziek van Bach, Beethoven, Johnson, Reger, Bédard, Gigout en eigen werk.

Hoeve begint zijn concert op het koororgel met het Concerto in G nach Herzog Johann Ernst von Sachsen-Weimar, BWV 592, van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Daarna blijft hij in het koor om op het kleine Metzler-positief de Sonatine in F van Ludwig van Beethoven (1770-1827) te spelen.
Op het hoofdorgel van Naber laat de concertgever uit Rouveen vervolgens de blijmoedige Trumpet Tune horen van de Amerikaanse componist David N. Johnson (1922-1987). Bijzonderheid is dat het stuk in een orkestbewerking is gespeeld bij de trouwerij een dochter van de Amerikaanse president Richard Nixon. Van Johann Sebastian Bach (1685-1750) speelt hij het Präludium und Fuge in g- moll, BWV 535 en vervolgens van Heinrich Nicolaus Gerber (1702-1775) de Inventio in C.
De Introduction und Passacaglia in d-Moll van Max Reger (1873-1916) is een monumentaal werk. Na een majestueuze opening openbaart zich fluisterzacht het thema van de passacaglia die steeds in klanksterkte toeneemt tot een daverend slot. Het is een werk dat het op het Naber-orgel goed zal doen.
Muziek van de Canadese componist Denis Bédard (geb. 1950) is populair in Nederland. Variations sur ‘Nous chanterons pour toi, Seigneur’ (Wij zullen voor U zingen, Heer) is een lied op de Geneefse melodie Psalm 134. Het is lichtvoetige muziek in een traditioneel idioom met hier en daar wat gekke akkoorden. Voordat Harm Hoeve (geb. 1964) afsluit met een koraalfinale, speelt hij de virtuoze Toccata van Eugène Gigout (1844-1925), een bekend en geliefd werk onder organisten en orgelliefhebbers.
Harm Hoeve (Rouveen, 1964) kreeg zijn opleiding aan de muziekschool en het conservatorium te Zwolle. Ook volgde hij de Zomeracademie in Haarlem. In 1989 won hij de eerste prijs op het Internationaal Albert Schweitzerfestival, een orgelconcours voor conservatoriumstudenten. Hij is dirigent van mannenkoor Stereo uit Genemuiden, jong gemengd koor Immanuël op Urk en het Groot Nederlands Jongerenkoor. Hij schrijft regelmatig koraalbewerkingen voor orgel.
Aanvang 15:30 uur. Toegang tien euro, inclusief koffie en thee vooraf en na afloop.

Kosten: 10 euro, incl. koffie/thee