Groene Hart Wandeling II

Van Gouda naar Waddinxveen en terug (totale lengte: 18 km)
Deel deze activiteit

Op een knooppunt van wegen voor het spoor-, weg en scheepvaartverkeer ligt de stad Gouda. Gouda heeft een oude binnenstad met het gotische stadhuis en de Grote of Sint Janskerk. Langs de Gouwe tussen Gouda en Waddinxveen bevinden zich de verrassende natuurgebieden 't Weegje en de 1000 jaar oude polder Bloemendaal.

Vanaf het station van Gouda wandelen we over de Markt met het uit 1450 stammende gotische stadhuis naar het café van Museum Gouda tegenover de eveneens gotische Grote of Sint-Janskerk waar we onze traditionele koffie/thee en versnapering zullen gebruiken (onder voorbehoud van heropende horeca). We verlaten het centrum van Gouda via het monumentale Houtmansplantsoen, maar verlaten Gouda nog niet definitief om de Binnenhaven met historische binnenvaartschepen nog te kunnen zien. Vanaf het sluizencomplex waar de Gouwe in de Hollandse IJssel uitmondt vervolgen we onze wandeling langs de westelijke oever van de Gouwe. Tussen de spoorlijnen en de A12 ligt de plas 't Weegje, ontstaan door het uitbaggeren van veen. Deze plas vormt de kern van een gras- en moerasachtig gebied wat een eldorado is voor weide- en watervogels. 

In Waddinxveen steken we de Gouwe over via de in 1935-1936 gebouwde hefbrug, die de status van rijksmonument heeft (een van de drie vrijwel identiek hefbruggen over de Gouwe overigens). We steken de 1000 jaar oude polder Bloemendaal over via een smal 2 km lang wandelpad. Langs de A12 en de oostoever van de Gouwe komen we weer in Gouda, waar we op de trein naar huis zullen stappen.

Begeleiding: Cor de Vette

Kosten: Enkele reis Amersfoort – Gouda (met 40 % korting): Euro 6,42

Koffie met iets lekkers erbij: ongeveer Euro 6,00

Enkele reis Gouda – Amersfoort (met 40 % korting): Euro 6,42