Groene Hart Wandeling 3

Rondom de Reeuwijkse Plassen
Deel deze activiteit

Midden in de Randstad vinden wij een gebied met veenweiden en plassen wat ook wel bekend staat als het Groene Hart van Holland. Hier bevinden zich ook de Reeuwijkse Plassen.

De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de 'Grote Ontginning' nog valt te herkennen. De totale oppervlakte is circa 735 hectare. Op de plas Broekvelden/Vettenbroek na zijn de plassen in de 18de eeuw ontstaan de winning van turf, die als brandstof moest dienen voor de pottenbakkerijen en bierbrouwerijen van Gouda. In de 19de eeuw waren er plannen om de plassen in te polderen, maar daar is het nooit van gekomen. In 1930 werd door Provinciale Staten van Zuid-Holland definitief tegen inpoldering beslist. De plas Broekvelden/Vettenbroek is in de jaren zeventig van de 20ste eeuw ontstaan als zandwinput voor de aanleg van de A12 en de wijk Bloemendaal in Gouda.

We verzamelen ons in het stationshal van Amersfoort Centraal, om 08:45 uur en gaan met de trein naar Gouda.

Wij starten onze wandeling in Gouda en wandelen via het historische stadscentrum, met gotisch stadhuis en Grote of Sint Jans Kerk naar het gebied van de Reeuwijkse Plassen. Onderweg komen wij nog via een weide met schapen langs de Enkele Wiericke op een mooi gelegen klompenpad, de Kippendijk geheten. Via het aan de Reeuwijkse Plassen grenzende recreatiegebied Reeuwijkse Hout lopen we een klein stukje langs de brede rechte A12 om via de smalle kronkelige Oud-Bodegraafseweg in Bodegraven uit te komen.

Beleiding: Cor de Vette

Aantal deelnemers: Minimaal 3

Kosten: Enkele reis Amersfoort – Gouda (met 40 % korting): Euro 6,60. Koffie met iets lekkers erbij: eigen rekening. Enkele reis Bodegraven – Amersfoort (met 40 % korting): Euro 6,06