Gezamenlijke Aswoensdagviering

Deel deze activiteit

De Oud-Katholieke Parochie, de Franciscus Xaverius, de Bergkerk en de Lutherse kerk vieren al jaren samen Aswoensdag, als begin van de weg naar Pasen.

Voorgangers: pastoor Louis Runhaar, pastor Phil Jacobs, dominees Jan van Baardwijk en Diederiek van Loo

Aswoensdag is de eerste dag van de veertigdagentijd. Deze veertigdagentijd, ook wel vastentijd genoemd, is een periode van inkeer op weg naar Pasen. Veel mensen besluiten in deze periode vrijwillig af te zien van bepaalde luxe of ontspanning (alcohol, zoet, vlees, social media, auto) en zich extra toe te leggen op stilte, gebed en studie. Soberheid en spiritualiteit dus.
In de viering van Aswoensdag worden buxustakjes verbrandt. Met de as van deze verbrande takjes ontvangt ieder een kruisje op het voorhoofd, als teken van inkeer. Zo willen we de weg van Christus gaan en samen met hem ook ten leven opstaan.

De buxustakjes worden op Palmzondag in de kerken uitgedeeld. Deze kleine takjes zijn een verwijzing naar de grote palmtakken waarmee Jezus werd begroet als koning bij zijn intocht in Jeruzalem. Door het jaar heen bewaren mensen het buxustakje: te drogen gelegd in een boek, gestoken achter een crucifix of bij een foto. U kunt uw buxustakje nu meenemen naar de kerk. Daar staat een mand waarin deze takjes worden verzameld.