Gezamenlijk bezoek Hongerdoektentoonstelling Domkerk Utrecht

'Hongeren naar Gerechtigheid'
Deel deze activiteit

Tijdens de veertigdagentijd 2019 (7 maart tot en met Goede vrijdag 19 april) zijn in de Domkerk in Utrecht zogenoemde ‘hongerdoeken’ te zien, een eeuwenoude kunstvorm. Het gebruik van hongerdoeken stamt uit de Middeleeuwen. Tijdens de vastentijd hingen de doeken in de kerk om het zicht op het altaar te ontnemen als een aansporing voor de mensen om tot inkeer te komen.
In 1976 gaf Misereor, de Duitse missieorganisatie, de oude Middeleeuwse traditie een nieuw leven. Nu met de bedoeling om te dienen als bezinning op het leven en lijden van Jezus. De doeken leggen een verbinding tussen de traditie van het vasten en de hedendaagse wereldwijde problemen als honger en armoede. Elke twee jaar nodigt Misereor een schilder uit Afrika, Latijns-Amerika of Azië uit om een schilderij te maken. Van het schilderij worden hongerdoeken gemaakt die gebruikt worden voor bezinningsmomenten tijdens de veertigdagentijd. Daarmee houden ze ons, westerse christenen, een spiegel voor. De doeken vertellen een verhaal, maar doen tegelijk een appel op onze solidariteit.
Op donderdag 4 april zullen we met een groep de tentoonstelling van deze moderne hongerdoeken bezichtigen. De rondleiding begint om 14.00 uur.
We verzamelen om 12.45 uur op station Amersfoort Centraal, om gezamenlijk naar Utrecht te reizen. Daar wandelen we naar de Domkerk waar we als groep deelnemen aan de rondleiding.
Wilt u mee? Meld u zich dan aan, met naam en (mobiel) telefoonnummer.
Begeleiding:
Edith Vos, Josephine van Pampus, Wies Sarot
Kosten:
treinreis