Concert Dick Sanderman in Joriskerk

Dick Sanderman geeft op woensdagavond 18 augustus 2021 een concert op hoofd- en koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan werken van Bancheri, Scheidemann, Lustig, Bach, Grieg, Adriaan C. Schuurman, Rutter en Mathias. Dick Sanderman is componist en organist in Rijssen en was daar lange tijd directeur van de muziekschool. Aanvang 20:00 uur, toegang 10 euro (inclusief koffie of thee vooraf en na afloop.) Aanmelden is niet nodig.
Deel deze activiteit

Bezoekers zijn weer welkom bij de orgelconcerten die komende zomer plaatsvinden in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. De serie begint op woensdag 7 juli, waarna er tot 15 september elke woensdagavond een concert is op het hoofdorgel en het koororgel in de kerk.

De Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk heeft dat bekend gemaakt. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, zijn orgelliefhebbers weer welkom. De kerk is een half uur voor aanvang van het concert al geopend. Bezoekers kunnen bij binnenkomst en na afloop koffie en thee krijgen. De kosten daarvan zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Die bedraagt tien euro.
Tijdens het concert staan grote beeldschermen in de kerk, waarop bezoekers de concerterende organist kunnen zien spelen.

De Rijssense organist en componist Dick Sanderman geeft op woensdagavond 18 augustus een concert op hoofd- en koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij speelt muziek van Bancheri, Scheidemann, Lustig, Bach, Grieg, Adriaan C. Schuurman, Rutter en Mathias.

Adriano Banchieri (1568-1634) werkte als componist en organist in Bologna en omgeving. Zijn La Feliciana komt uit een bundel instrumentale muziek die in diverse bezettingen kan worden gespeeld. Op orgel klinkt het feestelijk wanneer trompetregisters mogen meedoen. De Toccata in G is een van de bekendste werken van Heinrich Scheidemann: een briljante solopartij voor de rechterhand, later ook met echo’s, tegenover een rustige begeleiding.

Jacob Wilhelm Lustig was ruim zestig jaar organist van de Martinikerk in Groningen. U hoort een Fantasia die afkomstig is uit een verzameling klavecimbelwerken, opgedragen aan prinses Anna, de echtgenote van de toenmalige stadhouder van de noordelijke provincies.

Van de beide bewerkingen over ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’ is de eerste een voorbeeld van gemeentezangbegeleiding door de jonge Johann Sebastian Bach. De kerkenraad van Arnstadt riep hem in 1706 op het matje. Gewaagde harmonieën en grillige passagewerk tussen de regels veroorzaakten verwarring in de gemeente. De tweede bewerking dateert uit Bachs laatste periode: een koraaltrio dat zich kan meten met de triosonates. Aan het eind klinkt de gezangmelodie in het pedaal.

Iman de Zwarte, sinds 1994 kerkmusicus in Noorwegen, was vóór zijn emigratie enige tijd koster van de Nieuwe kerk (Leusderweg) in Amersfoort. Hij maakte de orgelbewerking van de bekende Holberg Suite van Grieg, van oorsprong een pianocompositie, maar bekend geworden in de versie voor strijkorkest. Het is een suite in achttiende-eeuwse stijl, als hommage aan de schrijver Holberg.

Adriaan C. Schuurman was van 1942 tot 1950 organist van de Joriskerk. De compositie over Psalm 84 dateert uit 1989 en werd geschreven voor Jan J. van den Berg, bij het 150-jarig bestaan van het Bätz-orgel van de Nieuwe kerk in Delft. De laatste twee van stukken John Rutter en William Mathias komen uit Engeland. William Mathias hanteerde in de jaren ‘60 van de vorige eeuw een klankidioom met harde dissonanten. Ritmisch is zijn muziek wel altijd fris en vitaal.

Dick Sanderman (*1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsacte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij onder andere Daniel Roth, Hans Haselböck en Jean Guillou. In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward. Hij was bijna veertig jaar directeur van de Muziekschool in Rijssen.

Beleiding:

Aantal deelnemers: max 200 gasten

Kosten: 10 euro