Afgelast – De Mattheus Passie

Vanwege Corona maatregelen is deze activiteit afgelast
Deel deze activiteit

Tijdens deze dag staat de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach centraal. Bach (1685-1750) componeerde dit werk voor de liturgieviering van Goede Vrijdag in de Thomaskerk in Leipzig. Uitgangspunt van het werk is het lijdensverhaal volgens Mattheüs (hoofdstuk 26 en 27).

De liturgische voltrekking van de tekst heeft tot doel dat de kerkgangers zich dit woord daadwerkelijk toe-eigenen, eigen maken. Dit is in Bachs Matthäus-Passion goed te herkennen op de zeventwintig momenten waarop de evangelietekst onderbroken wordt door recitatieven, aria’s en koralen. Zo probeert Bach te bereiken dat ieder kan participeren in het verhaal.
De teksten van de Matthäus-Passion verdienen het om op contemplatieve manier gelezen te worden. Zij laten zien hoe de traditionele, dogmatische interpretaties van het lijdensverhaal uit het begin van de zeventiende eeuw plaats maken voor nieuwe uitdrukkingsvormen, waarin meer ruimte is voor de religieuze ervaring dan eerder.
Programma
Onder leiding van Ad de Keyzer zullen wij enkele fragmenten waarin Bach zijn Passion heeft onderverdeeld beluisteren en overwegen.
Over de inleider en solist:
Ad de Keyzer is wetenschappelijk medewerker aan het Titus Brandsma Instituut. Zijn vakgebieden zijn liturgische spiritualiteit en de spiritualiteit van de vocale werken van Johann Sebastian Bach. Hij schreef “Bachs grote Passie.”

Begeleiding: Ad de Keyzer
Kosten: 10 euro