De Hohe Messe J.S. Bach (BWV 232)

Een van de mooiste werken van Johann Sebastian Bach
Deel deze activiteit

De Hohe Messe (BWV 232) is een van de mooiste werken van Johann Sebastian Bach. Hierin vat de componist nog een keer zijn kijk op het leven samen.
Op 5 november 2022 brengt Capella Amersfoort onder leiding van Anthony Scheffer deze grootse muzikale ervaring ten uitvoer in de Sint Martinuskerk te Hoogland.

De h-Moll Messe (BWV 232) van Johann Sebastian Bach (1685–1750) ontstond over een langere periode en is uiteindelijk een selectie van de componist zelf, waarin hij zijn beste kunnen liet zien. Met de muziek op de tekst van de oud-kerkelijke Latijnse mis plaatst Bach zich in een rijke traditie. Ook neemt hij inhoudelijk stelling. Voor hem is het algemeen christelijk geloof de basis van alles. Tegelijk bevat het werk een aantal specifiek lutherse accenten. Martin Luther nodigde medegelovigen uit alle menselijke worsteling met gebrokenheid weerspiegeld te zien in het verhaal van het lijden en sterven van Jezus Christus. Zoals Hij opstond, zo staat ook de gelovige telkens weer op, in afwachting van Christus’ definitieve overwinning en de opstanding van de doden.
Dit lutherse grondmotief laat Bach horen in zuchtende bewegingen in diverse delen van de Hohe Messe. Hij gebruik van diverse cantaten waarin het menselijk lijden wordt bezongen. Ten slotte voegde Bach vlak voor zijn dood aan het Credo het indrukwekkende naar beneden afdalende Et incarnatus (‘en is mens geworden’) toe. Daarmee focust Bach vooral op de menswording van God als het geheim van het bestaan. Juist daardoor wordt – plotseling en alles overtreffend – de opstanding werkelijkheid.
In de muzikale vormen van de Hohe Messe sluit Bach aan bij zijn rooms-katholieke collega Jan Dismas Zelenka (1679–1745). Deze Zelenka dirigeerde eerder in 1733 in Dresden twee vroege delen van de Hohe Messe. Anthony Scheffer en Capella Amersfoort kiezen in deze uitvoering daarom voor een “katholieke” interpretatie in de geest van Zelenka.
Concert ‘Hohe Messe’ – Capella Amersfoort.

Plaats en tijd – Sint Martinuskerk, Kerklaan 22, Hoogland. 5 november 2022, aanvang 20.00 uur.
Prijs € 25,- voor volwassenen; kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.
Informatie en voorverkoop – www.capella-amersfoort.nl.

Beleiding: Samengesteld orkest

Aantal deelnemers: 60

Kosten: € 25 voor volwassenen. Tot 18 jaar gratis.