Bevrijdingsfeest Hoogland in het teken van 75 jaar vrijheid

75 jaar bevrijd kom dat vieren
Deel deze activiteit

Het Oranjecomité Hoogland organiseert i.s.m. Geloofsgemeenschap Sint Martinus op dinsdag 5 mei 75 jaar vrijheid tijdens het Bevrijdingsfeest Hoogland. In de Kerklaan zijn die dag verschillende attracties, kinderspelen en muziekoptredens. Daarnaast organiseert Oranjecomité veel bijzondere activiteiten in samenwerking met groot aantal partners

Bevrijdingsvuur estafette Wageningen-Hoogland
In de nacht van 4 op 5 mei legt een aantal hardlopers in estafettevorm een afstand van 41 km af met het bevrijdingsvuur. De groep haalt het vuur om 00.30 uur ’s nachts op uit Wageningen en komt op 5 mei ’s morgens rond 7.00 uur aan in Hoogland. Bij Atletiekvereniging Altis krijgen de lopers een ontbijt. Rond 11.30 uur wordt bij gedenknaald aan de Zevenhuizerstraat-Hamseweg de herdenkingsvlam ontstoken met het bevrijdingsvuur.

Onthulling gedenkplaatje Canadezen
Na het ontsteken van de herdenkingsvlam bij de gedenknaald wordt op begraafplaats De Langenoord bij de Sint-Martinuskerk een speciaal gedenkplaatje onthuld door de burgemeester. Op het gedenkplaatje staan de namen van vijf Canadese bevrijders die zijn omgekomen in Hoogland.

Bevrijdingsmaaltijd en bevrijdingsconcert
Het Bevrijdingsfeest Hoogland start op dinsdag 5 mei met een Bevrijdingsmaaltijd bij de Sint-Martinuskerk. Tijdens de maaltijd is er muziek en er wordt een voordracht gehouden door Henk van Middelaar over de bevrijding. Na de Bevrijdingsmaaltijd verzorgt muziekvereniging Sint Caecilia een Bevrijdingsconcert in de tuin van de Sint-Martinuskerk. Het concert staat in het teken van 75 jaar vrijheid.

Bevrijdingsfeest Kerklaan
In de Kerklaan zijn op 5 mei allerlei festiviteiten. Er zijn spannende attracties bij de Sint-Martinuskerk en de scoutingverenigingen organiseren kinderspelen op de parkeerplaats bij Concordia. Verder zijn verschillende militaire voertuigen te bekijken en is een ritje in een van de voertuigen mogelijk. Ook kun je genieten van de muziekoptredens van Big Band On The Move met The Dutch Andrews Sisters en van de coverband The Rivals.

Tentoonstellingen Sint-Martinuskerk
Zes basisscholen uit Hoogland en Hooglanderveen gaan de komende maanden aan de slag met het kunstproject ‘Feest van de Vrijheid’. Leerlingen uit groep 7 en 8 maken een kunstwerk waarin zij vrijheid verbeelden. Per school worden vijf kunstwerken tentoongesteld in de expositieruimte in de Sint-Martinuskerk. Je kunt de kunsttentoonstelling bezoeken van 13 april t/m 11 mei 2020.

Naast de kunstwerken van de basisscholen kun je ook de bevrijdingstentoonstelling ‘Militaria’ bekijken. Deze tentoonstelling bevat uniek materiaal uit de privéverzameling van Peter Jansen. Zo zijn er attributen te zien zoals militaire kleding en bordjes die tijdens de bevrijding zijn uitgegeven.

Verder worden in de Sint-Martinuskerk acht getuigenissen van oorlogsverhalen uit Hoogland en Hooglanderveen op beeldscherm vertoond en zijn verschillende bevrijdingsfoto’s uit Hoogland te zien.

Oproep
Historische Kring Hoogland en Oranjecomité Hoogland zijn nog op zoek naar meer foto’s die rond de bevrijding in 1945 in Hoogland zijn gemaakt. Wij willen daar heel graag een scan van maken of ontvangen. Heb jij nog een oud fotoalbum of foto’s uit die tijd?